Jesper under förra årets CykelVasa

Jesper Dahlström om Cykelvasan

TräningJesper Dahlström, 22 år, ingår i Sveriges bästa cykellag Team Cykelcity och tränas. 2011 vann han Cykelvasan, något han som gammal mtb-åkare räknar som av sina absolut största segrar! Förra året vann han även första etappen i Tour of Norway, och den tuffa etappen upp till Tott i Åre, under Tour of Jämtland. Tillsammans med sin tränare Mattias Reck har han knåpat ihop träningsprogram till årets Cykelvasa och vi passar på att ställa lite frågor om MTB i allmänhet och Cykelvasan i synnerhet.

Hur skulle du beskriva banan rent tekniskt för dem som aldrig kört MTB i skogen innan?
Rent tekniskt väldigt enkelt, man kan komma som nybörjare eller ren landsvägscyklist utan några problem. Vasan går väldigt lite i skogen, mest på grusväg och elljusspår, men det finns lite stig och rötter.

Kan det ändå vara bra att träna i lite svårare terräng?
Ja det tycker jag! Det är bra att träna på att köra när det är lite stökigt i skogen, för du kan tappa/tjäna mycket tid på dom korta partierna som är lite knöliga, där du har just stigar med mycket rötter/stenar!

Finns det några enkla tips på vad man ska tänka på vad gäller teknik när man cyklar i skogen?
*Se vart du sätter hjulen. Se till och missa onödiga rötter/stenar. Det är värt att köra några meter extra än att tappa fart som du måste bygga upp igen.

Finns det några partier på banan där det gäller att vara lite extra försiktig?
Nej, Det tycker jag inte.

Om man är lite av en nybörjare, vad rekommenderar du att man ska ha på sig och med sig fickorna när man tar sig an de 9 milen mellan Sälen och Mora?
Litet multiverktyg, däckavtagare, slang, pump och gel (det är svårt att hinna tugga i sig bars och annat svårtuggat). Det bästa är att ha typiska cykelkläder, dvs cykelbyxa, cykeltröja med fickor bak och en undertröja (tjocklek beroende på temperatur). Om det är lite kyligare kan det vara bra med ett par armvärmare och en vindväst.

Vilken typ av cykel och däck passar för den som bara vill ta sig i mål, respektive den som har lite ambitioner?
En vanlig Mountainbike eller en cykelcross med lättrullade däck. Många har för grovt mönster. Man vinner mycket mer tid på lättrull än bra grepp. Cykelcross är lite svårare att hantera och större risk för punktering. Det som är snabbast är nog 29 tums Mountainbike, med riktigt lättrullade däck.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.