Det är kul med gruppcykling Foto: Karolina Örnstedt

Nybörjarträning med Fredrikshof

TräningGruppcykling. På våra nybörjarträningar kan vem som helst dyka upp, det spelar ingen roll om du cyklat 1 mil eller 100 mil innan. Det enda som är viktigt är att du är intresserad av att bli duktig på att cykla i grupp och att du har en lämplig cykel som du känner dig trygg med.

Här erbjuds två olika "fartalternativ", en lugn grupp med målsättning att ligga någonstans runt 24-27 km/h i snitt och en mellangrupp med runt 27-30 km/h i snitt.

Stort fokus läggs på "alla ska med" vilket betyder att i den lugna gruppen kan snittet bli betydligt lägre än 24 km/h om det kommer deltagare som behöver det. På våra nybörjarträningar är det inte farten i sig som är det viktiga utan det är själva gruppmomentet.

Tillsammans övas på en hel del olika saker som tecken, kommunikation i gruppen, 2-par, 1-led, belgisk kedja, lagtempo, fartsträckor m.m., det finns inga begränsningar egentligen utan vi anpassar efter deltagarna på träningarna och vägarna där vi cyklar.

En stor vinst med att erbjuda nybörjarträningar är att vi får en chans att utbilda cyklister i hur man kör säkert i grupp och vad som är viktigt att tänka på. Vi har inget krav på att cyklisterna på våra träningar ska vara medlemmar i klubben, naturligtvis är det roligt och ger diverse fördelar för både oss och dem, men i det stora hela är vinsten i att ha cyklister som kan köra säkert ute på vägarna större än att vi får fler medlemmar.

Spontantklungor på t.ex. Vätternrundan blir allt vanligare och har du aldrig cyklat i grupp tidigare så kan det vara både svårt och riskfyllt att åka in i en grupp och inte ha 100 % koll och kontroll på vad som händer i gruppen.

Att köra i grupp ger väldigt många olika fördelar, den individuella ansträngningen blir mindre och gruppen delar på jobbet. Det går att hålla en högre hastighet än vad du som ensam cyklist klarar av och när du cyklar i grupp och "ligger på rulle" blir det ofta långa perioder av aktiv vila.

Det är dessutom väldigt roligt och socialt. Vi märker på de cyklister som kommer på nybörjarträningarna att de blir enormt glada när de upptäcker hur kul det faktiskt är att cykla i grupp. När den initiala rädslan släpper så går snacket snabbt igång och i slutet av rundorna så skiner de flesta starkare än solen.

Våga prova! Det är roligt och går väldigt fort att lära sig!

Vi erbjuder nybörjarträningar på ett flertal ställen runt om i Stockholm. Finns det ingen renodlad nybörjarträning på den plats där du vill så cykla så går det ofta bra att följa med ändå i den lugna gruppen. Det viktigast är dock att alltid meddela att det är första gången så vi kan lägga extra vikt vid att ta hand om just dig.

Länk till våra träningstillfällen med mer detaljerad information: http://www.fredrikshof.se/motion/lvg/traningar

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.