Ett gäng journalister i Vicenza sugna på provkörning Foto: Raffaella Bolla

Campagnolo Athena EPS

PrylarVicenza, Italien. Campagnolo satsar på elektronik. Nu lanseras ännu en komponentgrupp, men inte Chorus som annars är nästa nivå på stegen hos Campagnolo, utan Athena blir nya EPS-gruppen som komplement till Super Record/Record.

Om Super Record/Record är kolfiber så är Athena aluminium. Men Campagnolo har som mål samma känsla och samma funktion hos dom olika EPS-grupperna. Och vid en provkörning av Athena EPS i backarna runt Vicenza monterat på Pinarello Dogma 2 är det svårt att sätta fingrarna på skillnader utan växlingen fungerar som hos Super Record/Record alltså med tydliga "klikk och klokk" som markerar att komponenterna svarar vid växlingen. Hos alla EPS-grupper gäller feedback som ska kännas igen från mekaniska grupperna.

Athena har också samma format på reglagen som Super Record/Record precis som mekaniska grupperna med klar uppdelning – en spak bakom bromsreglaget som trycks åt sidan med fingrarna – en spak på handtaget som trycks nedåt med tummen – självklart och entydigt – går inte att missa – funkar med handskar – går bra även med trötta fingrar – "klikk och klokk".

Reglagen på EPS-grupperna upplevs vid provkörningen i Vicenza som bättre jämfört med mekaniska grupperna genom att spaken på insidan sänkts och monterats närmare handtaget vilket ger en bättre ergonomi för tummen både uppe från styret och nere i bocken.

Med kedjan på plats efter växling snurrar allt tyst.

Precis som övriga EPS-grupper är Athena IP67-klassad vilket innebär att komponenterna klarar att bada i 30 minuter om vattnet är max 1 meter djupt.

När det gäller vikt så släppte inte Campagnolo några officiella uppgifter men siffrorna har läckt ut på nätet via en broschyr: Athena 2452 gram och Super Record 2098 gram/Record 2184 gram, skiljer alltså 354 gram/268 gram. Görs jämförelse i stället bara mellan EPS-komponenter: reglage, bakväxel, framväxel, batteri och interface, skiljer inte mer än 70 gram/60 gram.

Det går inte att mixa EPS-komponenter mellan Super Record/Record och Athena.

För alla EPS-grupper gäller vajerdragning internt så ramen ska vara förberedd med hål (alternativet att borra egna modell "man är väl händig" är inte något som Campagnolo rekommenderar).

Det hade varit snyggt med ett batteri som ryms och kan gömmas i sadelstolpen men får vänta hos Campagnolo då batteriet inte bara är ett batteri utan även innehåller "moderkortet" till elektroniken.

Priset på Athena EPS var helt hopplöst att få direkt besked om från Campagnolo men efter lite mummel här och spekulationer där hos ett gäng journalister i Vicenza låg buden i alla fall kring 50 % av Record så kanske 15.000 kr...

Uppdatering Eurobike 2012 (september): rekommenderat pris till konsument i Euro för grupperna Super Record EPS 4.359 , Record EPS 3.594 och Athena EPS 2.300, sedan kan priserna förstås variera ute i butik så 15.000 kr för Athena EPS är väl inte helt omöjligt.

Här är vikterna för EPS-grupperna enligt läckt broschyr från Campagnolo

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.