Efter några år med knäont funkar cykelträningen igen Foto: Jonas Lind

Äntligen på två hjul

PrylarNär jag började träna för drygt tio år sedan var cykel det självklara valet. Men efter några år med knäproblem och ständiga omstarter växlade jag över till löpning, som funkade bättre. Cykelsuget har dock legat latent hela tiden. Jag har otaliga gånger försökt med lite långsam invänjning med min Gitane hybridcykel, men varje gång har jag stoppats av knäont.

Trots att jag under senaste åren inte hade cyklat mer än några enstaka turer till affären och jobbet bestämde jag mig i höstas för att hänga med på en 6 milare på Playitas i höstas. Det funkade bra och tre dagar senare hyrde vi racers och körde iväg på en tur igen. Nu var lampan ordentligt tänd och när chansen kom att åka ner i mars i år så var det cykelpasset jag såg mest fram emot. Den här gången hade jag kitat upp mig med SPD och vi tog oss an en 8 milare i bergen. Idioti kanske, men det funkade faktiskt bra och jag kände att jag bara måste komma igång hemma nu också, så när Wiggle hörde av sig i maj och frågade om vi ville testa en av deras Boardman cyklar kände jag att det var ett tillfälle jag bara inte kunde missa.

Efter lite rådfrågande av mina mer rutinerade cykelkompisar så valde jag en Boardman Team Carbon. Jag valde modellen för att det kändes som en cykel som jag själv skulle kunnat tänka mig att köpa. Med både ram och gaffel i kolfiber och Shimanos 105 komponenter för dryga 15.000:- kändes det som en lämplig instegsmodell som man förmodligen skulle klara sig på ett tag om man blev biten också.

När cykeln anlände i slutet av maj körde jag ut på en kort tur för att justera in allt och känna lite på det. Men jag tänkte inte riktigt på att det var kallt och blåsigt och att cykeln inte var riktigt inställd för mig ännu. Så trots att turen bara var en mil så kom det knäonda tillbaka. Jag blev lite orolig men bestämde mig för att vila ut det under juni då jag ändå hade fokus på ett ultralopp och efter det en planerad operation med efterföljande träningsförbud.

I mitten av juli körde jag i alla fall i gång på allvar. Jag fick lite hjälp av en kompis med att få till en bra sittställning, justerade in växlarna och vi gav oss iväg på en 5 milare, som växte till 7 på vägen. En helt fantastisk känsla, jag kände inget i knät och då tryckte jag ändå på lite i den kilometerlånga backen hemma på slutet. Det gav så klart blodad tand och inom kort blev det fler turer med lite mer tryck för varje gång. I helgen som gick körde jag det näst längsta cykelpasset jag någonsin kört, i årets snabbaste snittfart. En riktigt skön känsla att jag nu både orkar trycka på i motluten och vågar ösa på nerför.

Men tanken var ju egentligen att jag skulle recensera cykeln också. Med min begränsade erfarenhet av racers tidigare har jag svårt att ställa den emot någon annan modell. Men jag upplevde i alla fall att det var relativt enkelt att få en omonterad cykel på posten och plocka ihop och justera cykeln, med lite hjälp, trots begränsade förkunskaper. Ramen känns stabil utan att för den delen vara överdrivet styv och Mavick-hjulen som sitter på håller riktigt bra kvalitet med tanke på priset. Min bästa jämförelse med andra cyklar är väl att jag rullar om jämnviktiga träningskompisar i nerförsbackarna. Det och känslan av att jag har så bra kontroll över cykeln att jag vågar ösa både i svängar, mot- och medlut gör att jag är riktig nöjd.

Så det känns lite tråkigt att packa ner cykeln och skicka tillbaka den. Men senast till nästa säsong ska jag se till att ha en egen cykel, nu när jag vet att det funkar.

1 kommentarer till artikeln

Leif Åström
1954 • Lund
#1
31 augusti 2012 - 09:29
Har beställt från Rose och Canyon kan tänka att kartongen med cykel från Wiggle har packats på liknande sätt vilket innebär minimalt med jobb: man ska kunna sköta snabbkoppling och montera hjul - en sak man ju bör kunna ändå för att laga punka - höja/sänka sadeln - tillhör också baskunskaperna enda risken är väl att dra för hårt då hjälper momentnyckel - montera styret - kräver lite kunskap men instruktion följer säkert med - annars fråga här på forumet. Grejen med att beställa på nätet är egentligen inte monteringen utan att veta vad man vill ha utan provkörning: rätt modell - storlek - prylar.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.