Foto: Robert Schelin

Utvärdera säsongen

TräningNu är tävlingssäsongen över för de flesta och för de som inte har haft en sådan så är i alla fall sommaren slut. Innan du sätter nya mål kan det vara lämpligt att blicka bakåt. Blev det som du hade tänkt? Nådde du dina mål och fick du vara hel och frisk? Och framförallt, hade du roligt? Att dra lärdom av sina erfarenheter är viktigt. Här beskrivs några punkter som du kan reflektera kring innan du formulerar nya mål.

Hade du rätt förväntningar?
Ditt "framtida jag" är ofta en person som skiljer sig något från den du är idag. När du tänker på ditt framtida jag så tänker du ofta på en person som har mer tid än idag. Det är också en person med lite starkare karaktär, som är mindre förkyld, får vara skadefri osv. Dessutom är barnen sällan sjuka i framtiden och arbetet tar inte heller så mycket tid. Kylskåpet fyller dessutom på sig själv och med all tid som blir över kan du träna dig till stordåd. Eller inte. Med realistiska förväntningar ökar chansen att du når dina mål och att du har roligt på vägen dit!

Blev du bättre?
Fundera över om de träningsmetoder du haft har givit önskvärt resultat. Om du helt enkelt utvecklats i proportion till den tid du lagt ner. Ska du använda dig av samma upplägg till nästa år? Om du ska förändra något, vad i så fall?

På det du tänkt?
Alla har vi starka och mindre starka sidor. Vissa är konditionsstarka, men har bristande teknik. Andra är spänstiga, men orkar inte hela vägen. Någon är starkare än vad den är snabb osv... Vad begränsade dig denna säsong? Vad behöver du träna på som skulle göra en skillnad till nästa år?

I rätt tid?
Om du utvecklades, gjorde du det vid rätt tidpunkt? Om du fått en formtopp vid "fel tillfälle" så fundera över vad du gjorde för att bli toppad. Kan du göra på det sättet inför en tävling nästa gång?

Detta var några saker du kan fundera kring. Längre fram kommer det komma artiklar om hur du kan tänka när du lägger upp din träning, utefter just dina erfarenheter och din kravprofil. Generellt är det nämligen ganska olika individuellt. Just därför är det viktigt att du funderar över vad som är viktigt för just dig!

3 kommentarer till artikeln

1968 • Tolfta
#1
15 oktober 2012 - 13:32
Men är säsongen över?? Nä nu går den ju över till vinterträning.

/Fritz
1961 • Motala
#2
15 oktober 2012 - 14:28
Eller så är det nu som nästa säsong börjar :)
1959 • Södra Sunderbyn
#3
16 oktober 2012 - 13:45
Håller med er bägge, vinterträning=nästa säsong startar nu i november!!!
;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.