Foto: Niklas Karlsson

Svenska Sportmässan 2012

PrylarSvenska Cykeldagarna har bytt namn och inriktning. Numera är det Svenska Sportmässan som gäller och fokuset ligger på klassikersporterna. Men i ärlighetens namn är det även i år en mässa framförallt för oss cykelintresserade. Även om man kan hitta såväl barfotaskor som rullskidor i montrarna.

Totalt finns ett 70-tal utställare på plats och det är både representanter för flera av de större cykelmärkena, alla klassikerloppen och en del mindre aktörer. Fokus ligger som sagt fortfarande på cykel och de stora märkena är helt klart det som drar till sig mest uppmärksamhet vid första genomgången. Men på andra varvet stannar jag till vid några av dem mindre montrarna med mer eller mindre nya aktörer på den svenska marknaden.

Flera av de mindre utställarna säljer endast via internet eller via utvalda cykelhandlare. En av de tydligaste trenderna jag kan se på mässan är möjligheten att bygga sin cykel precis som man vill ha den direkt vid beställningen. Givetvis är detta något som har förenklats under senare år med ökad köpvilja på nätet. Det verkar också vara ett sätt för mindre märken att hitta på den svenska marknaden, ofta med konkurrenskraftiga priser.

Det snackas naturligtvis också en hel del om prylar på plats. Till de populäraste ämnena hör elektroniska växlar och skivbromsar på landsvägscyklar. Även om de flesta utställarna inte verkar tro att det blir jättestort för oss motionärer under 2013.

Däremot kommer säker kolfiber att slå igenom mer och mer även på nybörjarnivå. Billigaste landsvägscykeln med både ram och gaffel i kolfiber ligger nu endast på drygt 10.000 kronor. Aero ramar och hjul är en annan tydlig trend och även här går priserna konstant neråt mot nivåer som tilltalar betydligt fler än tidigare

De mer uppseendeväckande "nyheterna" hittar man nog ändå på mountainbike sidan. Allt från växelsystem med singelklinga fram till mountainbikes med stel framgaffel finns att hitta i montrarna. Utvecklingen på trainer sidan är ett annat intressant ämne där bland annat en trainer med communitybaserade banor precis kommit ut på den svenska marknaden.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.