En fokuserad Emil i sommarkostymen. I denna artikel berättar han om hur du klär dig på vintern! Foto: Armin Kuestenbruek

Vinterträning med Emil Lindgren

TräningDet svenska klimatet är inte idealiskt för cykelträning vintertid. Inneträning på trainer, testcykel eller spinning är naturligtvis bra träning, men att ersätta all cykelträning ute med inneträning är inte nödvändigt. Att träna ute, med naturlig kupering, vind och att få lite fler timmar i sadeln är oslagbart. Att köra distanspass inne kan dessutom upplevas långtråkigt. Här får du tips på hur du kan fortsätta cykla ute även den kalla årstiden.

Cyklar du ute när det är kallt? Vad har du för tips för att hålla värmen?
I dagsläget finns det ju så fina cykelkläder, så hålla värmen även när tempen sjunker brukar för mig ej vara något problem. Satsa på kläder som har ett lager av "windtex", ett material som är tunt och vindtätt. Jag kör med det på alla ytterplagg när tempen går ner till mot +5 grader och kallare. Skoskydd, byxor, handskar, jacka och mössa finns alla med detta material. Det kostar kanske en slant att inhandla, men oftast är det en otroligt bra kvalité och håller länge.

Jag själv har aldrig problem med att händer och fötter blir för kalla, men har man det finns det olika sätt att skydda även det. Billigaste tipset för fötterna är att lägga tidningspapper mellan skons sula och innersula. Där klossen från trampan fäster i skon är boven i dramat. Metall mot metall blir kallt på vintern. För händerna: tumvantar!

Överlag så tror jag att många klär sig för mycket på vintern, blir väldigt svettiga och fryser därefter. Jag använder oftast följande: korta cykelbyxor, långa windtex byxor, vanliga cykelstrumpor och cykelskor, skoöverdrag windtex, långärmad underställströja, windtex jacka, windtex mössa och handslag.


Kör du någon alternativ träning och i så fall vad?
Som MTB-cyklist är det viktigt med en stark kropp. Jag kör därför en hel del alternativ träning där löpning och gym är något jag tränar året om. Längdskidorna får sig också en omgång när tillfälle ges.


Har du något tips till motionären?
Ha roligt när ni tränar. Det är en grundsten i min satsning. Jag kanske inte har superskoj alla mina pass, men jag skulle vilja påstå att 90% av all träning jag gör är något jag gillar. För mig är det fortfarande skitkul att dra på en bresladd och kolla spåret bakom mig, precis som man gjorde som liten grabb =)

1 kommentarer till artikeln

1991 • Stockholm
#1
10 december 2012 - 16:32
Skönt att få höra av ett proffs att även dom lägger in lite löpning och skidor!
http://www.emil-rosenberg.com
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.