Det gäller att veta vem man följer... Foto: Erik Strand

Är tipsaren ute och cyklar?

TräningI din strävan att utvecklas är det viktigt att låta dig inspireras av andra. Genom att ta del av andras erfarenheter får du kunskaper och du slipper begå dyrköpta misstag. Men alla tips funkar inte för alla och lite källkritik skadar inte. Plocka bara de russin ur kakan som passar dig, även om de ges av medcyklister.

Irrelevant auktoritet
Ofta lyssnar du mer på någon som har någon form av auktoritet, men har auktoriteten relevans för frågan? Typiska symboler för auktoritet är titlar, kläder och annat på ytan. I en prylsport som cykel kan många köpa sig till ett proffsigt yttre, utan att för den sakens skull ha mer kunskap. Lite som en läkare (med sin auktoritet) som uttalar sig om både bostadsmarknaden och vad just du behöver träna på. Fundera på om dina experter är relevanta.

Tack vare eller trots?
Många tipsare generaliserar utefter personliga erfarenheter. Detta är lurigt. Först och främst svarar vi olika på träning. Det beror på variationer i grundläggande förutsättningar, träningsbakgrund mm. Vidare, hur vet du att tipsaren inte hade varit ännu bättre om han gjort på ett annat sätt? Inte ens ett SM-guld är en garanti för att tipsarens metod var helt rätt. Meriter är alltså inte en garant för att du okritiskt skall lyssna.

Sociala bevis
Omgivningen påverkar. Kolhydratladdar folk omkring dig rycks du lätt med och ni triggar varandra. Osäkerheten inför ett lopp och det sociala trycket kan få er alla att gå till överdrift, med en kass mage som resultat. Försök istället dra slutsatser av dina egna erfarenheter. Stå emot osäkerheten som tävlingar medför.

Vilken kadens?
Var kritisk till generella tips som t.ex. att du skall cykla på tyngre växlar. Istället för att blint tro så fråga dig vem det är som föreslår? Passar lokal muskelstyrka bättre än kondition för den personen? Vilken distans/typ av lopp satsar tipsaren på? Vill personen värva en anhängare till de "tungväxlade" för att bli stärkt och slippa ändra på sig själv? Är tipsaren någon som vill sälja en cadens/wattmätare? Eller har hon eller han kanske rätt?

Har du hela sanningen?
Det finns de som hävdar att långpass är onödiga och hänvisar exempelvis till att bröderna Fåglum alltid körde stenhårda lagtempo som träning. Stämmer detta? Bara delvis. Ett cykelproffs kan nämligen ha många tävlingar på försäsongen i syftet att komma i form och bygga grund. Tävlingslångpass helt enkelt.

Förhåll dig kritisk till de olika tips, råd och argument som finns. Lita på dig själv och sök stöd i dina egna erfarenheter. Tips är bra och inspiration behöver vi alla, men anpassa det till dina egna förutsättningar.

2 kommentarer till artikeln

RogerKarlsson
1972 • Borås
#1
14 januari 2013 - 21:56
Tack för en riktigt bra artikel.
Finns mycket att vinna på att förhålla sig på ovanstående sätt vad det gäller bikefit och kost m.m.
Ronny Johansson
1953 • Umeå
#2
16 januari 2013 - 10:14
Bra skrivet viktiga synpunkter att ta till sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.