En del av sakerna i hjälmen brukar få följa med ut på rundan. Två av dem borde få stanna hemma.

Var rädd om knäna

TräningKnäna får stå pall för stor belastning under våra cykelturer. Under denna kalla årstid ökar risken för knäproblem pga några olika omständigheter. I denna artikel får du mer kunskap om hur du kan vara rädd om dina knän.


Har du blivit starkare?
Kanske har du kört en del intervaller inomhus och ökat din kapacitet? Senor och senfästen har ibland svårt att hänga med när musklerna ökar i styrka. De behöver tid på sig för att "hårdna" och tåla den större belastningen. Så när du blir bättre finns det all anledning att vara lite försiktig.

Cyklar du ute?
Det är större risk att få ont när det är kallt ute och du blir stelare. Fartvinden gör dessutom cyklister extra utsatta. Klä dig varmt och om du får känningar kanske du gör klokt i att cykla inomhus.

Hur sitter kläderna?
Åtsittande kläder som klämmer mot knäskålen kan göra att du får ont. Ett längre cykelpass med 80-100 pedalvarv per minut gör en liten påfrestning stor efter ett tag. Extra stor risk är det nu när det är vinter. Kanske tar du ett par tights under dina vintertights och helt plötsligt blir det väl trångt...

Sitter du lagom högt?
Både för hög och för låg sadel kan ge upphov till knäproblem. En del nybörjare känner sig tryggare om sadeln är lite lägre och de riskerar då istället att få ont i knäna. Be någon om hjälp att se över sadelhöjden om du är osäker.

Kör du för tungt?
Tunga växlar eller alltför flitigt tränande i backe ökar belastningen och därmed risken för ont. Ett bra sätt att skydda knäna är att träna på lättare växlar och högre kadens.

Vi på cykla.se hoppas att du får många fina cykelturer, trots årstiden, och att du är rädd om dina knän. De är lite vad drivknutarna är för en bil. Så om du trimmar motorn, ge drivknutarna tid att växa sig starkare.

1 kommentarer till artikeln

1971 • UPPLANDS VÄSBY
#1
2 februari 2013 - 00:09
Hade jätte ont i mina knän under en längre tid . Slutade med att jag gick till napapraten Fredrik på Delta naprati och gjorde en Bikefitting ! Värt var enda öre . Inte ont i knäna längre när jag cyklar !
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.