Även på flacka partier, eller om du sitter bekvämt i en klunga, kan det vara smart att resa sig i sadeln ibland. Foto: Christer Hedberg

Baksidan med att vara cyklist

TräningVi cyklister pratar ibland om hur skonsam vår sport är. En tidigare artikel på cykla.se har behandlat knänas utsatthet. Denna artikel handlar om din bak. Den får nämligen stå emot mycket för att exempelvis ryggen har det bättre än under andra konditionsidrotter. Det finns hos en del ett "hysch-hysch" kring problem i de nedre regionerna, trots att dessa problem är vanliga.

Vad sitter vi på?
I underlivet finns könsorgan, urinrör och analöpppning. Perineum, området mellan könsorganen och analöppningen, får utstå ett högt tryck. Ljumskarna kan bli utsatta för skav. Hur underlivet belastas beror lite på din sittställning. Om du sitter du mer upprätt belastas sittknölarna mer. Lutar du dig framåt i tempoställning belastas perineum mer.

Sadeln
Är sadeln för hög? Är den för hård? Sitter du för långt fram på den? Fundera över hur det känns när du cyklar och se om det finns någon förändring som du kan göra i din sittställning för att få det bättre.

Skav
En grundregel gällande skavsår i ljumskarna och perineum är att det är mycket lättare att förebygga än att behandla. God hygien är viktigt, speciellt om du redan har fått skav. Tvätta cykelbyxorna efter passet. Ha inte underkläder under cykelbyxorna. En del smörjer med salva eller använder barnpuder. Prova dig fram. Om du inte har ett par riktiga cykelbyxor än, köp det!

Domningar
Speciellt vid långa pass kan nerver komma i kläm och du kan känna domningar. Det kan vara en obehaglig känsla. Prova att sitta längre bak på sadeln, eller kanske borde du rent avbyta sadel. Det är inte nyttigt om du får för mycket domningar för nerverna kan skadas på sikt. Ett sätt att förebygga är även att resa sig ur sadeln med jämna mellanrum och trampa en kort stund stående.

Fundera över hur ovanstående stämmer in på dig och din bak. Förebygg, förebygg förebygg - mycket enklare än att behandla!

3 kommentarer till artikeln

1954 • Arboga
#1
18 februari 2013 - 07:36
När det gäller domningar, borde nämnas hur viktigt det är med rätt sadelbredd. Speciellt att man inte har för smal sadel. För kvinnor kan det vara ett större problem om de köper cyklar som normalt har smala "kill-sadlar", eftersom många kvinnor har bredare höfter än män (men inte alltid, och vissa män har också breda höfter.)
En för smal sadel trycks upp mellan sittknölarna och kan orsaka problem av alla slag. Därför se till att ha rätt bredd. Vissa cykelaffärer mäter detta genom att man får sitta på en platta som ger avtryck. Annars kan man själv känna efter med fingrarna hur brett det är mellan knölarna. Dessa ska hamna en bit in på sadeln.
Tyngden ska i huvudsak alltså tas upp dessa knölar, och inte mjukdelarna i mellan.
1966 • Spånga
#2
23 februari 2013 - 19:14
Reskin Bike patch motverkar skav.
1965 • Rottne
#3
23 februari 2013 - 20:02
Kvinnor har dessutom två körtlar i detta utsatta område, bartholinis körtlar, dessa kan bli infekterade och man kan få stora varbölder. Min sista var så stor som ett hönsägg och jag fick sövas för att åtgärda den så tjejer var noga med hygienen framför allt vid skav.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.