Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Hur man framgångsrikt samlar in pengar som en startup

Att driva eget bolag är mestadels fantastiskt. Man får dock vara beredd att det både kan ta tid och kräva en del uppoffringar. En av de största utmaningarna för ett startup-bolag är perioden då man ska ta in kapital. Det kan man göra av olika anledningar. Antingen behöver man kapital akut för att överleva, eller extra kapital för att utveckla vidare sitt bolag till att bli ännu större och mer lönsamt. Oavsett anledning ser processen relativt lik ut. I denna text kommer vi att beskriva hur man på ett framgångsrikt sätt får in kapital när du driver ditt startup-bolag.

Vad är anledningen till att ta in merkapital?

Det första du ska ställa dig är varför du vill få in kapital i bolaget. Är det på grund av likviditetsbrist kan du inte vara lika ”kräsen” i vilken typ av investerare eller kapital du får in. Du behöver nämligen ”släcka bränder” för att inte riskera en konkurs. Dessvärre har du inte ett jättebra förhandlingsläge när ni ska diskutera bolagsvärdering. En investerare tar hänsyn till risken att investera i ett konkurshotat företag, och brukar därför vilja ha en stor ägarandel.

Är scenariot däremot det motsatta, det vill säga att du vill ta in kapital för att utvecklas, blir det en helt annan typ av förhandling. Ett exempel kan vara att bolaget nu har etablerat sig på en viss marknad, men vill snabbt etablera sig på ännu större områden för att plocka på sig marknadsandelar. Om du kan beskriva dina framtidsplaner tillräckligt bra, så har du också en stor chans att öka bolagsvärderingen en aning. På så sätt är sannolikheten större att du får behålla mer av bolaget, alternativt att bolaget får in mer investeratkapital. Du har också en större möjlighet att bestämma vilken typ av investerare som du vill få in. Det kan exempelvis vara en aktör som har bra erfarenhet av expansion, eller en strategiskt bra investerare som befinner sig där du vill etablera dig.

Oavsett vilket scenario du är i, så måste du vara öppen gentemot den investerare som vill komma in i bolaget. Det ska aldrig bli en ”vi mot dem”-känsla. Ni ska påbörja ett kompanjonskap för att utveckla bolaget till det ni gemensamt har kommit överens om. En bra start är att uppdatera bolagets affärsplan. På så sätt får man snabbt en bra förståelse om vad alla parter i bolaget tycker och har för framtidsvisioner. Man behöver inte ha en affärsplan, men det är att rekommendera.

Att tänka på!

  1. Fundera på varför du vill få in kapital i bolaget.

  2. Var alltid transparent och öppen till den investerare som du väljer att få in i bolaget.

Var rimlig i din bolagsvärdering

Det är ett stortoch vanligt problem att startup-bolag värderas för högtunder investeringsrundor. Ibland är det förståeligt att värdering blir hög, eftersom det är svårt att värdera ett startup.Man investerar ju i en typ av framtidstro, och ibland bara en affärsidé. Detta är ju såklart nästan omöjligt att veta.Om man jämför med ett stort, etablerat bolag är värderingen lättare att sätta, då det finns mer substans att räkna på.

Ibland är det däremot så att grundaren har en övertro på sitt företag eller sin affärsidé. Under mångaårs tid har det pumpats in kapital från affärsänglar och riskkapitalbolag i affärsidéer ochstartup-bolag.Detta driver i sin tur bolagsvärderingarna uppåt – på liknande sätt som börshandel.

När värderingarna pressas för högt, löper du som startup-entreprenör en risk att gå miste om nödvändigt kapital. Det är därför viktigt att tidigt försöka hitta konkreta bevis i ditt bolag som går att värdesätta. Det kan exempelvis handla om lyckade pilotprojekt, betalande kunder, immaterialrätt, finansieringsbidrag eller patent.

Sammanfattningsvis

  1. Det är svårt att värdera ett startup-bolag.

  2. Försök, trots det, att ha en rimlig värdering. Gör det genom att hitta konkreta parametrar.

Är du redo för förhandling?

Investeraren kommer utan tvekan att vilja omförhandla ditt investeringserbjudande eller bolagsvärderingen. Det ska väldigt mycket till att man kommer överens med en gång. Att det sker en omförhandling behöver nödvändigtvis inte vara något negativt. Investeraren kan komma med bättre förslag på hur investeringen ska göras, eller hur mycket kapital som behöver komma in i bolaget. Det är dessutom bra att det blir ”spänst i diskussionen” mellan er.

Det kommer även behövas många kompletterande frågor och svar, från båda parter, för att det ska kännas rätt. En större del av förhandlingen och investeringsprocessen är Due Diligence-delen, som är en form av företagsbesiktning. Här går den potentiella investeraren igenom samtliga avtal, tidigare kapitaliseringsrundor, kundlistor, dokument, protokoll, siffror m.m. Mycket i Due Diligence-processen kan avgöra både bolagsvärdering och kapitalbehovet, vilket alltså kommer leda till en förhandlingsdiskussion.Om det känns som orimliga krav från investeraren ska du såklart stå på dig, men det är viktigt att inte vara girig bara för att man vill ta upp en fråga eller värdering till diskussion. Var istället öppen ier diskussion, och försök hitta en kompromiss.

Sammanfattningsvis

  1. Det lär bli en omförhandling under investeringsdiskussionen.

  2. Var öppen för diskussion, och beredd att kompromissa om det känns logiskt.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.