Löpning Avancerad träning 9 inlägg 3013 visningar

Löpträning inför Vätternrundan?

1969 • Sala
#1
8 april 2008 - 08:58
Gilla 
Jag tänkte cykla Vättern runt två veckor efter maran, men känner att jag inte riktigt hinner träna inför båda. Jag vet att det är olika muskelgrupper man använder, så jag borde verkligen träna cykling lika mycket som löpning. Men jag vet också att det är bättre att träna löpning inför en cykeltävling än tvärtom.

På Vätternrundans webbplats står det att man bör träna minst 100 mil inför Vättern runt, men det kommer jag inte att hinna. Därför vänder jag mig till er som både cyklar och löptränar och frågar hur många mil cykelträning som är ett minimum för en som tränat ordentligt med löpträning och just genomfört ett maraton på låt säga 4:30. Det är väl mest rumpan som måste tränas upp och det kanske räcker med 20-30 mils träning för detta. Vad tror ni?
Ann Otterborg
1967 • Motala
#2
8 april 2008 - 21:33
Gilla 
Hallon Mårten!
Nu har jag bara startat i V-rundan 1 gång och bröt i Gyllene Utern. Det jag minns efter 8 mils cykling är att jag hellre gick hem, en sträckea på ca 3km än satte mig på cyklel igen trots att jag skulle kunna somnat stående.

Du kanske har en "van" cykelrumpa! Då kanske du kan klara dig på ett mindre antal mil. Men är du inte van... AJ AJ AJ

Ge dig ut på ett 7 till 10 mila pass och kolla statusen på rumpan, det är mitt tips om du är osäker men tänk framför allt på att:

V-rundan ger dig rekomendationer av erfarenhet, vill du kunna sitta på rumpan och njuta något av varvet tycker jag att du ska lyssna på dem.

När startar du rundan? Och du, glöm inte kolla in Varamon när du är i Motala, Nordens reviera! Lovar dig

Lycka till
Pyret
Mikael Rydström
1963 • Sävedalen
#3
9 april 2008 - 20:02
Gilla 
Du bör definitivt göra ett antal långpass för att testa, inte bara baken men också den allmänna tröttheten som alltid infinner sig efter 8-10 timmar. Hoppa över korta intensivpass på cykeln (1-2 timmar), utan kör minst 5 timmar 4-5 gånger i stället. Jag tror inte man tjänar så hemskt mycket om man är en duktig löpare, det är en helt annan typ av trötthet som infinner sig. Vätternrundan påminner mer om Vasaloppet av det skälet.

Sedan kan man naturligtvis hålla på, som vissa gör, cykla lungt och ta långa raster och komma i mål efter 15-18 timmar, men då försvinner ju lite av vitsen med tävlingen, tycker jag.

En annan effekt du bör fundera över är återhämtningen efter maran. Själv har jag gjort Stockholms maraton, men skulle aldrig ens fundera på att köra Vättern två veckor senare.

Mvh
Mikeryd
1969 • Sala
#4
9 april 2008 - 21:22
Gilla 
Haha, ja vi får väl se hur det går! Jag var med förra året och tog ut mig så jag var tvungen att bryta efter 20 mil. I år ska jag ta det lugnare och försöka klara det på 12-14 timmar.

Jo, rätt så van cykelrumpa har jag, eftersom jag cyklade 80 mil förra våren och kanske ytterligare 100 i somras. Jag tror att en del av de musklerna sitter kvar. Men jag medger att jag är lite orolig, så jag kanske borde ta 3-4 ordentliga långpass på kanske 15 mil iallafall?

Den 14 juni kl 5 på morgonen startar jag!

Marcus ottosson
1975 • Hässleholm
#5
9 april 2008 - 22:34
Gilla 
Hallå Mårten!
Förra året körde jag vättern rundan för första gången ( 13,26) den enda rena cykelträning jag hade var cykel till jobbet ( ca 75km/vevka) där passen var på 12-15 km/ gång.
Jag hade 2pass på 6mil och 2pass 5mil + 30 mil löpning ( Jan - vättern )
Det jobbigaste tyckte jag var att man blev stel i rygg och nacke + att jag inte var riktigt förberedd psykiskt att man håller på så länge. Fysiskt tyckte jag det var helt okej men det är klart visst var man lite mör på kvällen men det var det värt....
I år kommer du hela vägen till Motala med cykel.

Lycka till så ses vi Motala / Marcus
Sandra L
1977 • Kristinehamn
#6
10 april 2008 - 10:03
Gilla 
Jag är också anämld till både SM och VR.

Cyklade VR förra året på 13.10. Jag hade då 70 mil på min LVG-cykeln och 70 "vardags" mil.
Jag cyklade 3-4 pass på mellan 10-15 mil. Resten kortare turer.
Löptränade ett par gånger i veckan och sprang Gbg-varvet som senaste tävling innan (1 månad).
Jag tyckte VR gick galant och det enda stället jag hade ont på var i armbågarna och knäna. Jag var peppad till tusen vid målgång och hade gärna gjort en VR till bara nån vecka efter. Tyckte det var sååå himla kul, inspirerande och härligt! Kanon!

Jag är inte den som kör slut på mig utan jag tar det lilla lugna och siktar på genomförande snarare än en snabb tid. :) Jag är bara en glad motionär.

Jag ska springa Maran och hoppas komma under 4 timmar. Sprang på 4:03 i januari. Kommer jag inte under 4 timmar är det ju inte hela världen. Kanske nästa gång.

Visst skulle det vara kul o komma in runt 12 timmar på VR men bara o delta i festligheterna ger mig tillräckligt mycket endorfiner. :)

Jag kommer satsa på några lugna pass, mycket mat och vila mellan 31/5 och 14/6. Jag tror det kommer gå fint!

Lycka Till!
1969 • Sala
#7
11 april 2008 - 13:44
Gilla 
Ja, 70+70 är ju betydligt mer än vad jag kommer att hinna med och det gick ju bra för dig också! Hur många mil cykling tänkte du hinna med i år?

Någon som tror att man klarar VR på enbart massor med löpträning?
Marcus ottosson
1975 • Hässleholm
#8
12 april 2008 - 13:29
Gilla 
Ja det tror jag du gör bara du har en jäkla vilja,,,,,,,,,,,,,,,,
1985 • Göteborg
#9
12 april 2008 - 13:32
Gilla 
Det har funnits exempel på folk som klarat rundan med enbart annan träning i bagaget, exempelvis hockeyspelare och löpare. Det handlar om en generell förmåga att kunna härda ut när man börjar bli lite trött och det börjar göra lite ont.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.