Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 6301 visningar

Löparklocka med Text-TV

joggy
Göteborg
#1
25 december 2015 - 15:48
Gilla 
Ni som är insatta i tekniken kan kanske titta i spåkulan och svara på denna fråga:

När tror ni att det kommer att komma smartwatch där man kan se enklare webbsidor på klockans display, utan att ha med sig någon mobil? Om 6 månader? Om 2 år? Om 5 år?

Samsung har redan klockor där man kan sätta i simkort och ringa utan att ha med mobilen, men när kommer nästa steg där man även kan kolla sportresultat när man är ute och springer?

Linköping
#2
25 december 2015 - 18:12
Gilla 
Det finns redan.

Samsung modellen med simkort som kom redan 2014 är Gear S1 - med den kan man förutom att ringa och skicka sms även koppla upp sig på nätet och surfa med webbläsaren opera.

Den har även inbyggd gps och pulsmätare vid handleden samt appar som exempelvis Nike+ som mäter allt detta (utan telefon) när du springer.

Tyvärr fungerar allt detta mindre bra i praktiken.

Skärmen är liten och "pillig" att använda när du ska skriva sms eller surfa på nätet - det är tillräckligt svårt vid "normal" användning och praktiskt taget omöjligt om du är andfådd och har svettiga fingrar ute på en löprunda.

De få appar som utnyttjar gps/pulsmätare är inte optimala löpar-appar och skärmen är oftast svart (för att spara batteri) och du får vrida fram och tillbaka på armen för att "aktivera" den.

Lägg dessutom till att batteriet tar slut väldigt snabbt om du utnyttjar alla tekniska finnesser på klockan - datauppkoppling (via sim), GPS, pulsmätning, bluetooth mm

De har ju numera släppt uppföljaren Gear S2, men den har i orginal-utförandet varken simkort eller GPS.

Det finns tydligen en special-modell av Gear S2 som har både simkort (datauppkoppling) och GPS, men jag misstänker att den dras av samma problem som Gear S1: dålig batteritid och avsaknaden av bra appar.
joggy
Göteborg
#3
25 december 2015 - 18:21
Gilla 
Jag läste om Samsung Gear S2 i början av året och tyckte att det var bra med GPS. Hittade dock ingen som köpt klockan som kunde berätta hur de upplevde själva surfandet med Opera. Jag visste inte heller om dessa modeller såldes och funkade i Sverige.

Batteriet ser jag inte som något större problem, eftersom jag bara ska ha klockan för löpning och sen sätta den på laddning igen.

GPS ser jag som en självklarhet i en smartwatch år 2015. Min kompis är grymt besviken över att Apple Watch inte har GPS.

Bra att det är på gång i alla fall...
Linköping
#4
25 december 2015 - 18:40
Gilla 
Du kan söka på youtube och hitta filmer på hur det är att surfa med opera på Samsung Gear S

Även jag tycker att GPS borde finnas på alla smartklockor men batterikonsumtionen är antagligen det största problemet.

GPS finns endast på "Sony Smartwatch 3", "Samsung Gear S" och på den mest intressanta nyheten just nu: "Moto 360 Sport"
http://www.androidheadlines.com/2015/12/featured-review-moto-360-sport.html

Personligen hoppas även jag på att "Apple Watch 2" har inbyggd GPS.
Åsa
1978 • Tyresö
#5
26 december 2015 - 17:26
2 Gilla 
Varför vill man surfa samtidigt som man är ute och springer? Fattar inte användningsområdet riktigt.
Linköping
#6
27 december 2015 - 10:42 Redigerad 27 december 2015 - 10:51
1 Gilla 
Personligen har jag ingen aning om varför man skulle vilja det - det får joggy svara på ;)

Men det här är ju alltså klockor som inte primärt är skapade för att vara renodlade träningsklockor.

Så kallade smartklockor har ju en mängd användningsområden som vissa tycker är nödvändiga och många tycker är totalt onödiga.

Nu lägger många tillverkare av smartklockor till funktioner så att de kan fungera både som smartklockor och som traditionella puls/tränings-klockor (så att man slipper att ha 2st)

Samtidigt som de traditionella puls/träningsklock-tillverkarna lägger till funktioner som exempelvis aviseringar och musik-uppspelning så att de liknar smartklockor.

Edit:

Kom nu på att jag sett en video där en väldigt "peppig" person testar Samsung Gear S1 som löpar-klocka där ett användningsområde för internet-uppkoppling används:
https://youtu.be/Bu7kjivb2y4
joggy
Göteborg
#7
1 januari 2016 - 13:00
Gilla 
@ Åsa med flera.

Vem har sagt att jag ska surfa?

Tycker det är rätt tråkigt att springa långpass, men vill inte ha med mig hörlurar eller mobil. Anser att det sänker njutningen och tempot. Vill ha så lite grejer som möjligt med mig.

Brukar tippa mycket, så en lösning i löparklockan där man kunde se sportresultat, antingen via text-tv, eller någon app, skulle göra mig nöjd. Är även en "mail-person" som får 10-20 mail per dag, så en funktion i klockan där man kunde se nya mail vore också bra.

Kommer nog köpa en Samsung Gear när de fixat gps och att det går att sätta in ett SIM-kort.

Idealet hade varit en Garmin löparklocka med plats för SIM-kort och enklare webbfunktioner.
Åsa
1978 • Tyresö
#8
1 januari 2016 - 18:47 Redigerad 1 januari 2016 - 18:50
1 Gilla 
#7
En av grejerna jag njuter av med löpning är att komma bort från allt sånt. Om man förväntas att omedelbart läsa mail även den timmen av dygnet man är ute och springer, så låter det ganska deprimerande i min bok.
Men vi är alla olika. Om någon annan njuter av det så är det inte mer med det. Och det var ju inte behovet av en sån klocka som var frågan heller egentligen, så det blir ju OT av mig. Blev bara nyfiken.
Linköping
#9
2 januari 2016 - 10:16
Gilla 
Joggy, Samsung Gear S2 - 3G, har GPS men säljs inte i sverige (ännu) - den har tydligen även e-sim, alltså en ny lösning utan fysiskt simkort (som antagligen inte fungerar i sverige ännu?)

I vilket fall som helst är det alltså den tidigare modellen - Samsung Gear S som har nano-sim som är den enda lösningen som fungerar idag.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2789557

Den är inte vacker (enligt mig) men är princip en "liten telefon" med simkort, 3G, Wifi, bluetooth, GPS mm.

Någon har "hackat" den så att man kan installera android - då blir det alltså precis som att ha en android-telefon på armen då och man kan installera vilket app man vill :)
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#10
2 januari 2016 - 18:47
Gilla 
Intressant, jag har en rootad Motoactv som jag framför allt kan köra Spotify offline på (ingen telefon i den) men också t.ex. Endomondo som alternativ till custom träningsapp.

Har sneglat på Omate som kör Android 5.x och har en hel del anpassade appar (till skillnad från Motoactv).

Var hittar man mer info om Gear S anpassad till Android?
Linköping
#11
2 januari 2016 - 19:14
1 Gilla 
På Xda-dev Lars :)

Här är tråden om android på Gear S:
http://forum.xda-developers.com/gear-s/development/dev-gear-s-android-port-t3177740

Och här är en tråd med guide och Youtube video på hur man gör:
http://forum.xda-developers.com/gear-s/development/tutorial-installing-android-5-1-1-cm12-t3211782

Allting fungerar - 3G, Wifi, Bluetooth, GPS mm och appar som spotify, runkeeper mfl - dock med begränsad batteritid såklart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.