Löpning Träning 16 inlägg 7024 visningar

Nya skor känns inte riktigt bra

1986 • Uppsala
#1
20 maj 2017 - 12:45
Gilla 
Hej.

Har precis köpt nya skor Asics innovate 7, då jag har överpronation enligt löplabbet som utsåg mina förra skor saucony omni 12. Dom skorna har aldrig riktigt känts bra för mig heller, så jag tänkte att nu tar jag ett par lättare med lätt pronationsstöd och testar.

Testade 20 min på löpbandet, och fick som vanligt känningar i insida knä och efter joggpasset så kändes det konstigt nog lite onaturlig att gå i mina vardagsskor, här även lätta dova känningar insida knä efter ett par timmar.

Frågan är om man ens ska korrigera pronation mm, eller bara köra på neutrala, fick testa skorna på löpband enligt butiken, så jag kan lämna tillbaka dem och testa ett par andra.

Man vill ju tro på dessa löpexperter därför man går dit för att få råd, eftersom man inte vill skada sig. Kan det vara så att man inte är lämpad för att jogga?
1973 • Åkersberga
#2
20 maj 2017 - 14:12 Redigerad 20 maj 2017 - 15:07
2 Gilla 
Har du testat med några andra tunna skor på bandet?
Man kan kanske behöva pronationsstöd i början av sitt löpande och sen efter första året har man förhoppningsvis byggt upp tillräckligt styrka och tålighet i kroppen och då kan stödet istället försämra steget.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
20 maj 2017 - 15:16
Gilla 
Jag tror mer på att springa i neutrala skor och tunn iläggssula som stabiliserar. Jag springer i Skechers Ride 5 med en tunn sula från Superfeet. Sulan är inte uppbyggd utan bara "vridstyv".
Östermalms IP
#4
20 maj 2017 - 15:22
Gilla 
Asics bästa skor för pronerare är GT2000 5. Betydligt stabilare än senaste Kayano. Plus gamla EVA-sulan inte den nya stenhårda Asics börjat med. Otroligt sköna alltså. Dock väldigt mycket pronationsstöd.

Innovate vad är det för några?

Ett par mittemellanskor som är både sköna och litet mer lättsprungna, är Saucony Guide. Litet mindre pronationsstöd och väldigt smidiga i steget.

Prova även Hoka Clifton, episkt bra skor. Dock neutrala.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
20 maj 2017 - 17:14
Gilla 
Jag pronerar kraftigt och har efter råd av sjukgymnasten (jobbar för TSM och Hässelby) testat att använda skor som NB 1260 och Nike Span. Resultatet har blivit löparknä (NB) och en inflammerad tibialis posterior (Nike). Så fort som jag börjar springa med vanliga neutrala skor så försvinner dessa problem. Har insett att jag bara får acceptera att proneringen orsakar en del småskavanker men att skor som försöker styra upp det hela gör det värre.

En annan effekt som jag har känt av när jag har testat dessa skor är att stegfrekvensen går ned rätt markant (minst 10 steg / min).
1986 • Uppsala
#6
20 maj 2017 - 19:17
Gilla 
Här är skorna http://www.asics.com/au/en-au/gel-innovate-7/p/0010255977.9093

Jag har skrivit i en gammal tråd där jag upplever samma problem. så jag är väl inte direkt ny på att jogga. Blir dock kortare sträckor annars får jag ont. så nått stämmer inte, antingen löpstilen eller skorna SAUCONY OMNI 12. Dom nya vill jag inte jogga ute med tills jag bestämt mig om jag ska byta.

Väldigt svårt att vet om man ska lyssna på de som säger att man ska ha pronations skor om man pronerar annars skadar man sig eller köra på neutrala så får kroppen kompensera själv om det behövs.

Joakim N
1983 • Ängelholm
#7
20 maj 2017 - 19:33
Gilla 
Råder dig att gå till någon som kan göra en löpanalys/ställa diagnos och ge "riktiga", rekommendationer och råd snarare än "köp dessa skor " eller "köp inlägg".

Hör du runt ibland bekantskapskretsen så borde det finnas någon.
hxman
1976 • Skåne
#8
20 maj 2017 - 23:45
1 Gilla 
På den tiden jag fortf gick till butiker med olika varianter av "löpanalys" så fick jag alltid provspringa på bandet i hastigheter långt lägre än mitt normaltempo. Det är möjligt att det var av omsorg om mig eftersom jag inte är van löpbandslöpare men resultatet blev att jag fick väldigt konstigt, tungt löpsteg med kraftig pronation. Detta skulle justeras med ordentligt pronationsstöd och rejäl dämpning enl personalen. När jag istället började med mer neutrala skor och fokuserade på att ta kortare steg med högre frekvens försvann mina problem med löparknä mm kvickt och löpningen blev plötsligt lustfylld istället för ett nödvändigt ont
Joakim N
1983 • Ängelholm
#9
21 maj 2017 - 01:23
Gilla 
Bara för att förtydliga jag menar inte att du ska gå till en butik för löpanalys utan en Fysioterapeut eller liknande.
#10
21 maj 2017 - 05:46
1 Gilla 
Köpte skor med pronationstöd en gång, asics gt2000, då jag pronerar kraftigt. Fick episka besvär med knäna som varade lääänge då jag inte heller förstod det var skorna. När jag väl bytte försvann knäproblemen (sen att jag haft överansträngningsbesvär i fotlederna istället pga pronationen haha är väl en annan sak :-) tror dock snarare på att bygga upp rörligheten och styrka i fotleder, vader och fötter än att göra dom klenare med stöd.
Östermalms IP
#11
21 maj 2017 - 07:51
Gilla 
Instämmer om skor med mycket pronationsstöd, det känns konstgjort allting.

Jag tror på skor med lätt pronationstöd för pronerare.

Man ser ibland exempel på folk som springer med skor som förstärker pronation, t.ex. vissa Salmingmodeller som inte har något stöd alls. Ser förskräckligt ut med kollapsade vrister inåt i steget.

Så helt humbug är det nog inte med litet extra stöd. Det behöver dock kanske inte vara betonggjutna iläggssulor, utan något mitt emellan.
1986 • Uppsala
#12
3 juli 2017 - 17:56
Gilla 
Har joggat lite till och från med nya skorna, och det känns svampig (kanske känns så i nya skor i början?). Känns även onaturligt och jag får fortfarande småont i höger knä, har även märkt att foten pekar utåt vid joggning, den gör det till vardags med gång med, men märktes extra tydligt nu.

Känns tråkigt om det är bortkastade pengar, och jag måste köpa nya skor, isf blir det ett par neutrala oavsett vad folk och experter i butiken säger, om man nu vågar testa sig fram utan att förvärra ev. skador.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
3 juli 2017 - 21:58
Gilla 
Det är tyvärr så att de flesta expediter i skobutiker är inga experter, de har fått någon kort utbildning av en eller flera skofabrikanter eller agenter. OM du får skador av att springa med korta steg i neutrala skor behöver du nog gå till någon riktig expert (som inte säljer skor eller inlägg) för att få väl underbyggda råd. Gissar som amatör att du har eller har haft någon svaghet som fått dig att pronera, det kan sitta kvar även om svagheten är borta. Bättre att använda pengarna på att få professionell hjälp än att kasta bort dem på skor som inte funkar för dig.
Sen kan du förmodligen köpa billiga reaskor och småningom på nätet när du vet vad du behöver.
merlin
1985 • Karlsborg
#14
4 juli 2017 - 08:03
Gilla 
Är du säker på att det är din pronation eller löpsteg som orsakar obehaget i knäet? Hur ont gör det egentligen?

Själv supinerar jag en del iallafall på en fot. Jag tror det sliter lite extra på vaderna. Genom att ta några lugna kilometer innan ett tempopass försvinner obehaget och det påverkar inte mig under löpningen.
Västerås
#15
4 juli 2017 - 11:19
Gilla 
Jag tror mer på att hitta skor som känns sköna istället för att titta på om man överpronerar eller ej. Jag själv överpronerar kraftigt och mina bästa skor hittills är Nikes Lunaracer på 170 g som helt saknar stöd. Skon sitter så bra på min fot och löpsteget blir så bra att nästan all pronation försvinner automatiskt. Tar jag på mig asics kayano blir pronationen värre...

Vissa skor funkar inte alla för mig, HOKAs speedgoat är underbara medan HOKA challanger inte funkar för 5 öre. Det känns som att challanger saknar sula på insidan som förvärrar allting, en person med neutralt steg märker förmodligen inte alls detta.

Jag har även jobbat hårt på att hålla höften rätt när man springer. Om höften är inåtroterad eller klen så kommer knäna falla inåt och överpronationen blir värre, jag tycker man ska börja där innan man gör någonting alls med skor. Jag har sett en hel del personer ute i spåren som har katastrofal höft.

Mitt tips är att stärka hela kedjan från höft till tå och hitta ett par skor som känns sköna. Sen om det är 4 mm drop eller 10 mm drop, har stöd eller ej, etc spelar ingen roll alls.

Det värsta du kan göra är att tro på alla "born to run"-muppar som baserar sin vetenskap på en best seller-bok.
1986 • Uppsala
#16
17 juli 2017 - 18:16
Gilla 
Kan mkt väl vara så att löptekniken inte är bra. försöker jogga så naturligt som det går.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.