Löpning Träning 2 inlägg 2548 visningar

Styrka och snabbhet

1976 • Linköping
#1
30 maj 2017 - 12:09
Gilla 
Slänger ut en fråga till er löpare som har varit eller är lite mer seriösa med tränare och liknande. ( Eller hört från någon)

Frågan gäller styrketräningens fördelar för löpning. Vissa verkar inte styrketräna alls, vissa kör hårt på gymmet, men dom allra flesta verkar köra lite prehab för att just kunna springa väldigt mycket.

Finns det något slags test för hur mycket man ska ta i ex knäböj vid ett visst antal kilo på kroppen. ligger du på en kroppsvikt på 80 kg till 190cm så ska du klara 10*100kg i knäböj, gör du inte det så ligger kroppen i underkant gällande muskelstyrka och det är där du ska lägga mer kraft för att kunna springa snabbare.
Eller tvärtom, man klarar 10* 150 i marklyft då kanske man ska lägga mer timmar på löpningen i stället för att gymma.

Låt säga att du springer från millopp upp till marathon.
/ Lemmy

alex
1980 • göteborg
#2
30 maj 2017 - 20:16
1 Gilla 
Maxstyrka är inte generellt begränsande för prestation på långdistans så det korta svaret är nej och jag tror inte det är svårt att hitta löpare i toppklass som inte lyfter ens egna kroppsvikten i knäböj. 10*100 tror jag försvinnande få gör, iofs kanske lika få som väger 80 kg...

Vad som däremot är visat är att tung styrketräning och spänstträning som plyometrisk träning förbättrar löpekonomin. Helst så grenlikt som möjligt. Men vad som är tungt är ju relaterat till en själv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.