Löpning Träning 5 inlägg 4300 visningar

PULS-fråga!

mrsols
1978 • Hållsta
#1
3 januari 2019 - 19:44
Gilla 
Hej! Har haft pulsklocka i ca en månad och märkt att korta, snabba/intensiva pass inte ger mig lika hög puls som långa, långsammare pass.

Idag tex sprang jag snabbare än jag gjort på mkt länge, i 9 minuter (det var ett test), och jag kom bara upp i 161 som maxpuls. Häromdagen körde jag boxning på vårt playstation i 3x90 sek och körde så hårt så jag var helt slut efteråt, ramlade ihop i soffan och kunde knappt prata. Kom bara upp i 138 i puls..! (Det har jag typ när jag promenerar snabbt..) Men när jag springer tex 5, 7, 10 km lugnt så är jag uppe i över 180-187 i puls. Den "magiska gränsen" verkar gå vid 10 min, jag ser i statistiken att pulsen stiger därefter, förutom om jag kör intervaller, då stiger aldrig pulsen över 165, även om totala springmängden på intervallerna är mer än 10 min.

Är detta normalt? :D Eller vad kan det bero på? Och är den höga pulsen vid långpass något som kommer sänkas vid mer och mer långdistansträning?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
3 januari 2019 - 20:47 Redigerad 3 januari 2019 - 20:47
Gilla 
Vad är det för typ av pulsklocka? Optisk mätning på handleden, eller bröstbälte?

Säger inte att detta är svaret på din situation, men jag kan ha 20-30-40 slag i skillnad (kortvarigt/momentant, men ändå) mellan optisk och bröstbandsmätning, om jag hastigt ökar ansträngningen i typ en tuff backe. Men vid kontant fart/ansträngning stämmer de båda mätarna rätt bra överens.

Ett bröstband kräver bra elektrisk kontakt med kroppen, fukt. Det finns vissa material i tröjor som har gett störningar (statisk elektricitet). Batteriet i bröstbandet kan vara dåligt. Eller typen av bröstband mindre pålitligt (jag hade problem med en gammal Garmin-modell, men de nya funkar utmärkt.)
Optisk mätning är lite "trög", om det är en sån klocka du har, kolla vilken puls den visar efter du har tagit av dig klockan. Min tickar på rätt länge... Om optisk, sitter den bra mot armen, eller för löst?

Dum fråga: du har klockan inställd på att visa "momentanvärden", inte någon typ av genomsnitt?

Hoppas du kan klura ut vad det är som är bakgrunden till din klockas beteende!
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#3
3 januari 2019 - 20:55 Redigerad 3 januari 2019 - 21:38
Gilla 
Detta är helt normalt rent fysiologiskt. Vid korta intervaller på t.ex. 90 sek är arbetsperioden inledningsvis för kort för att det kardiovaskulära systemet ska hinna anpassa sig till intensiteten. Det tar i regel några minuter vid inledande intervaller innan anpassningen sker. Det allmänna tillståndet, t.ex. hur utvilad kroppen är påverkar givetvis också. En annan faktor är om stora muskelgrupper används eller inte. Avgörande vid korta intervaller blir längden på vilan, om syftet är att träna syreuppagningsförmågan. Man måste hålla vilan relativt kort så att pulsen inte hinner sjunka. Pulsen är endast relevant att hålla koll på när man belastar det aeroba systemet. Du beskriver att du körde boxning så hårt att du var helt slut vilket sannolikt innebär att det anaeroba systemet var dominerande.

Du kommer definitivt att kunna utföra samma långpass i samma tempo med resulterande lägre puls ju uthållighare du blir. Då har jag inte tagit hänsyn till temperatur, sjukdomar, mediciner och annat som kan påverka pulsen.
mrsols
1978 • Hållsta
#4
3 januari 2019 - 22:08
1 Gilla 
#2 - det är optisk handledsmätning (Garmin forerunner 935), den sitter bra på handleden. Jag testade att ta av o på den några gånger, det tog 3 sekunder innan den slutade visa pulsen varje gång, men när jag tog på den tog det mellan 6-12 sek innan den visade pulsen igen.

#3 - Tack så mycket för ditt svar! Skönt att höra att det är normalt! :) Tack också för infon om aerob/anaerob träning, läste på lite om det också för att förstå skillnaderna.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
4 juni 2019 - 20:50
Gilla 
Gammal tråd, nytt fynd.
Hittade en sida hos Garmin som förklarar hur den optiska pulsmätningen fungerar. Och vad som är störningsrisker.
https://support.garmin.com/sv-SE/?faq=rxsywTpox9AHVzOXFxni59&productID=541225&tab=topics&topicTag=region_heartrate

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.